Izbor kamere za video nadzor

Savet za izbor kamera za sistem video nadzora

Kada donesete odluku da vam je potreban sistem video nadzora za vaš dom ili poslovni prostor obavezno se treba voditi logikom  zbog čega se sistem uvodi, šta se štiti … Morate voditi računa o više početnih parametara.

Prvi parametar je razlog uvođenja ovakvog sistema tehnicke zastite, generalno postoje tri vrste sistema:
-SECURITY
-NADGLEDANJE
-SPIJUNIRANJE

Svaki od ovih sistema je specifičan i zahteva dobro osmišljen odabir kamera i storage uređaja za skladištenje.Trenutno u CCTV industriji su najzastupljenija dve tehnologije, IP tehnologija koja nema ograničenja u napredovanju i konstantnom poboljšanju rezolucije i prenosa slike i analogna tehnologija koja koristi analognu infrastrukturu (postojece RG koaksijalne kablove) od starog video nadzora koji je nekada davno postavljen a želite da ga zanovite i poboljšate rezoluciju sa doskorašnje 720TVL na 3MP koliko je za sada moguće da se dobije ovom tehnologijom.

SECURITY

Mora biti dobro osmišljen a najvažnije je da ovlašćeno lice koje projektuje takav sistem ima iskustvo u radu sa opremom koju predlaže i projektuje. Naime neretko se dešava da korisnicima presudna bude cena sistema a ne kvalitet i sam razlog postavke tako da im nisu ni predočene situacije u kojim mogu da se nađu pri korišćenju istog.
Najčešći problem je dokazni materijal ili prepoznavanje činjenica na snimku kako bi se rešilo krivično delo ili dokazala krivica a tiču se prepoznavanja lica i tablica vozila, kao i novčanica ili dokumenata. 

Primer profesionalne kamere sa WDR opcijom, zumom, rezolucijom 3Mpix

Ovakvi događaji su uglavnom vezani za kvalitet kamere koja je odabrana, sama specifikacija i tehničke karakteristike nisu uglavnom garant stvarnog stanja opreme pa se često dešava da kamere istih karakteristika ne daju identične rezultate u primeni već pojedini proizvođači žargonski rečeno našminkaju sliku jarkim bojama I lažnom oštrinom  pa prilikom vađenja sekvence u slici koja vas interesuje nemožete da dobijete željeni detalj i naravno onda se postavlja pitanje isplativosti investicije I štednje pri investiranju u poređenju sa  štetom koja je načinjena.
Predlog je da se obavezno pri uvođenju ovakvih sistema dobro prodiskutuje o svim aspektima mogućih problema kao i o budžetu koji je predviđen kako bi se za takav budžet izvuklo najviše i najbolje.

SISTEM NADGLEDANJA

Ovi sistemi se postavljaju uglavnom po poslovnim prostorima, zgradama, vikendicama i manjim lokalima.
Najčešće se sastoje od 4 kamere i DVR snimača u analognoj tehnologiji,  zadovoljavaju  pregled događaja i kontrolu radnika ili ukućana kao I dešavanja oko vaše kuće ili vikendice.  Za daljinski nadzor potrebna je internet konekcija sa samim snimačem kako bi ste dešavanja mogli da pratite sa udaljenih lokacija.
Najnovija rešenja za ovakav vid nadzora su CLOUD KAMERE koje su idealne za kontrolu vikendica, garaža, stanova, brodova itd …



Prednost CLOUD KAMERA je ta što se vrlo lako postavljaju I priključuju u rad što možete i sami da uradite a ne zahtevaju dodatne snimače napajanja, rad stručnog lica prilikom programiranja i još mnogo prikrivenih troškova koje korisnik i nevidi pre nego što bude suočen sa finalnim racunom istog.

CLOUD KAMERA radi po jednostavnom principu, poveži me na napajanje i internet a ja sve moje zapise beležim na (cloud-oblak). Cloud u ovom slucaju znači server koji se nalazi negde u svetu i sa kojim će te vi kao korisnik i kupac ovakve kamere uvek imati konekciju pri pregledanju kamere uživo, pregledanja snimaka i to putem mobilnog telefona, aplikacije na računaru ili aplikacije na android televizoru.

Cloud kamera sa ugrađenim PIR senzorom se može koristiti kao alarmni sistem koji vam može slati notifikaciju na vaš mobilni telefon u slučaju pokreta u polju same kamere.



Veoma važna stvar kod ovakvih kamera je mogućnost objedinjavanja alarma i video pregleda. Postoje modeli kamera koje u sebi poseduju senzore pokreta a to znači da se kamera postavi unutar vikendice u kojoj ne živite već duzi vremenski period ostaje nezaštićena i u svakom trenutku imate uvid šta se desava a takođe imate i notifikaciju odnosno obaveštenje ukoliko dodje neželjene posete. Isto tako kamera poseduje I/O kontakte što znači da se može vezati na nju neka sirena ili svetlo kako bi neželjeni posetilac bio obavešten da je primećen i isto tako  zaustavljen u svom pohodu. Naravno dolazi do razmišljanja o dokaznom materijalu a ne tako često se dešava da lopovi u svojim pohodima odnesu i snimač, zato je u ovom slučaju snimak sačuvan baš na (clod-oblaku) toj udaljenoj lokaciji u svetu kojoj vi imate pristup a samim tim i pregled i dokaz o kome se radi. 
Važno je da snimke ni vi ne možete da obrišete dok sami ne budu prebrisani a to je vezano za paket koji ste odabrali prilikom aktivacije kamere, a tiču se dužine snimka koji želite da imate na cloud serveru. 
Doskora je postojala samo varijanta unutrašnje kamere ali je firma GEOVISION koja proizvodi CLOUD KAMERE proizvela modele koji se postavljaju spolja i imaju mogućnost bežične konekcije i noćnog IC moda pa samom tim zamenjuju u potpunosti postojeću varijantu video nadzora sa snimačima.



Ovakav video nadzor je budućnost u svetu i ima dosta prednosti u odnosu na postojeći a to su sledeće:

-cena do 80% niza
-sigurnost snimaka zagarantovana na udaljenoj lokaciji
-mobilnost i prenos Kamere sa jedne na drugu lokaciju u zavisnosti od potrebe
-mogućnost povezivanja na mobilni internet tako da ne postoji objekat koji se nemože obezbediti
-dovoljna minimalna brzina interneta
-kvalitet slike HD
-dva u jednom po najnižoj ceni (alarm I video nadzor)


Pogledajte kako kamera izgleda uživo na sledećem linku



Ukoliko želite da kupite cloud kamere posetite www.videonadzor.rs



Comments

Popular posts from this blog

Otvaranje portova za video nadzor - Port forwarding

Bežične kamere za video nadzor

Alarmni sistemi